Volksgezondheid
Gezondheidsbeleid
De regio Zuid-Limburg kampt al jaren met een achterstand op vele gezondheidsterreinen ten opzichte van de rest van Nederland. Hoewel de individuele gemeenten veel activiteiten hebben ondernomen om deze achterstanden weg te werken, heeft dat tot nu toe niet veel resultaat gehad. Besloten is dat het structureel anders moet: samenwerken en focus. Niet meer ieder voor zich, per gemeente, kleine projecten opzetten, maar met de hele regio samen. Niet meer op ieder voorkomend onderwerp een interventie opzetten, maar langdurig focussen op één of enkele hoofdthema's tegelijk. Hiermee hopen we de trend te breken.
De zestien gemeenten in Zuid-Limburg hebben in 2019 samen een regionale nota gezondheidsbeleid 2020-2023 "Zuid springt er uit" opgesteld. Deze is in december vastgesteld. We hebben de handen ineen geslagen en gaan de komende jaren met elkaar en de GGD, de provincie , het Rijk, zorgaanbieders en tal van maatschappelijke partners meerjarig werk maken van de trendbreuk. Dit doen we door gericht te werken aan het inlopen van de achterstanden, met een focus op onze jeugd. Om zo een gezondere generatie te krijgen, die op haar beurt weer een nieuwe gezonde generatie opvoedt.
De opgave om de trend te breken raakt veel beleidsdomeinen. Tussen die domeinen zoeken we waar nodig en mogelijk de verbinding voor een integrale aanpak. Ook is het van belang om optimaal aan te haken op kansen die landelijke programma's zoals Kansrijke Start, het Preventieakkoord en de Gelijke Kansen Alliantie bieden.
Een andere stap die een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de gezondheidssituatie in Zuid-Limburg is het komen tot één Jeugdgezondheidszorg (JGZ)-organisatie. Tot en met het jaar 2019 was in Zuid-Limburg de GGD verantwoordelijk voor de uitvoering van de JGZ voor kinderen van vier tot achttien jaar en Envida, MeanderGroep en Zuyderland voor de uitvoering voor de JGZ voor de leeftijdsgroep van nul tot vier jaar (in respectievelijk de regio’s Maastricht-Heuvelland, Parkstad en Westelijke Mijnstreek). In de zomer van 2019 hebben de Zuid-Limburgse gemeenten unaniem besloten dat deze vier organisaties voor jeugdgezondheidszorg (JGZ) per 1 januari 2020 opgaan in één nieuwe organisatie. Die organisatie is ondergebracht bij de Gemeenschappelijke Regeling GGD Zuid Limburg (GR GGD ZL). Met de samenvoeging van de vier JGZ-organisaties in Zuid-Limburg tot één organisatie, kan beter integraal en vanuit een doorgaande lijn voor kinderen van nul tot achttien jaar gewerkt worden.
Rijksvaccinnatieprogramma (RVP)
Vanaf 2019 werden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Tot die tijd lag die verantwoordelijkheid bij het Rijk.
De uitvoering van het RVP in de gemeente Stein gebeurde -en gebeurt nog steeds- door de Jeugdgezondheidszorg: Zuyderderland voor nul tot vier-jarigen en de GGD-ZL voor de vier tot negentien- jarigen. In praktijk wijzigde hier niets in.
Vanaf 2019 zijn de benodigde middelen voor de uitvoering van het RVP door het Rijk overgeheveld naar de gemeenten. De gemeenten van Zuid Limburg betalen hieruit de uitvoeringskosten aan de GGD ZL, die op haar beurt de verdeling van deze middelen tussen de vier JGZ-organisaties in ZL regelt. Hiervoor is een overeenkomst gesloten tussen de gemeenten en de GGD.
De daadwerkelijk kosten zijn in 2019 binnen het door het Rijk aan ons overgehevelde budget gebleven.
Cijfers over vaccinaties worden door de JGZ gemonitord en jaarlijks in het eerste kwartaal, samen met diverse andere gegevens die men monitort, gepresenteerd.